Duurzame markt Nieuwegein

 

Samen Duurzaam Nieuwegein wil Nieuwegein duurzamer maken en daar hielp MMaakt graag aan mee. In aanloop naar de Duurzaamheidsmarkt 2019 verscheen onderstaande artikel op www.samenduurzaamnieuwegein.nl 

 

MMaakt maakt duurzame, stoere en vrouwelijke sieraden

MMaakt staat voor Marieke Maakt. En Marieke maakt niet zomaar spullen, zij maakt – kort samengevat – iets moois van afval: stoere sieraden van oude fietsbinnenbanden.

Hiermee wil Marieke mensen inspireren om anders naar materiaalgebruik te kijken en zodoende te motiveren om duurzamere keuzes te maken.

‘Daar kan ik wel wat mee’

Sieraden maken doet Marieke al lang, maar ze miste iets. Een sieraad wordt pas echt bijzonder met een verhaal, een rode draad. Toen ze in de schuur van haar vader een oude binnenband zag liggen, dacht ze; ‘daar kan ik wel wat mee’. En zo begon het avontuur: ze trok een half jaar door Marokko en Portugal met een fietsband in haar backpack.

Ze maakte en verkocht niet alleen sieraden, ze ging ook op zoek naar inspiratie bij andere ontwerpers die materialen hergebruikten. Dat ze fanatiek fietser is, maakt het verhaal compleet.

Het materiaal: de fietsbinnenband

Sieraden van goud of zilver vinden we heel normaal. Maar stinkend, oud rubber ligt minder voor de hand. Gelukkig heb je geen vervelende geurtjes om je heen als je oorbellen, kettingen of armbanden van MMaakt draagt. Na het ophalen van de banden bij lokale fietsenmakers, krijgen ze een flinke wasbeurt en een extra behandeling, waardoor de geur van het rubber grotendeels verdwijnt.

Alle sieraden volledig met de hand gemaakt en iedere binnenband is weer anders van formaat, dikte en structuur, daardoor is ieder sieraad weer uniek. Een voordeel van rubber is dat het een licht materiaal is.

Recyclen, we zijn er dol op!

Samen Duurzaam Nieuwegein is dol op dit soort producten. Niet alleen het bandenrubber wordt hergebruikt, Marieke past ook gerecyclede kralen toe in haar kleine, sierende kunstwerkjes. Alleen de sluitingen en haakjes zijn (begrijpelijk) nieuw.

De duurzaamheid gaat verder dan alleen haar sieraden. De materialen die ze gebruikt om de sieraden te etaleren en te verpakken zijn grotendeels gerecycled, tweedehands of zelfgemaakt. Zonder auto in haar bezit, kan je er zeker van zijn dat ook het transport van MMaakt ‘groen’ is. Daar worden we nog veel blijer van!

Tijdens de Duurzaamheidsmarkt zijn deze bijzondere sieraden te koop en laat ze je ook zien hoe ze gemaakt worden. Je bent 19 mei van harte welkom bij de ‘fiets-kraam’ van MMaakt.

Door: