Ik Fiets

16 december 2019

Op de website van www.ikfiets.nl verscheen dit toffe interview met mij:

 

(IK) FIETSER MARIEKE DEED MEE AAN DE E-BIKE PROBEERACTIE

Inmiddels hebben al honderden inwoners van de provincie Utrecht meegedaan aan één van onze fietsacties. We delen graag hun ervaringen! Marieke (35) deed onlangs mee aan de e-bike probeeractie om te kijken of een e-bike wat voor haar is. Ze woont in Utrecht Overvecht en weet niet beter dan op de fiets stappen: “Ik fiets al vanaf dat ik klein was, we deden alles op de fiets”.

Geen auto
Vanwege milieuoverwegingen had Marieke vroeger thuis geen auto, maar die heeft ze nooit gemist. Jaren later heeft ze nog steeds geen behoefte om er eentje aan te schaffen. “Ik fiets voor mijn gezondheid, het milieu, het buitenzijn, de flexibiliteit die ik heb en omdat ik het leuk vind.” Ze geeft aan dat de flexibiliteit de grootste rol speelt: met de fiets kun je zelf bepalen hoe laat je ergens heen gaat, welke route je neemt en wanneer je weer teruggaat. Daarnaast is het in de stad één van de snelste vervoersopties. Marieke pakt bovendien de fiets naar haar werk in Nieuwegein. Als het even kan dan fietst ze ook naar haar afspraken toe. “Tenzij dit te ver is, dan pak ik de trein. Maar dan fiets ik wel naar het station.”

E-bike probeeractie
Marieke heeft meegedaan aan de e-bike probeeractie van Ik fiets. “Ik heb mijn e-bike geleend bij Snel Fietsen in Utrecht. Daar hadden ze hele fijne service. Ik kreeg een duidelijke uitleg en ze waren flexibel in de ophaaltijden.” Over de e-bike zelf is ze ook positief: “Ik vond het heerlijk om op een e-bike naar mijn werk te fietsen. Je fietst een stuk rustiger en het kost minder energie. Vooral bij wind tegen, wat ik toch regelmatig heb langs het kanaal. Hierdoor kwam ik minder puffend en bezweet op mijn werk aan. Daarnaast moest ik die week naar Tull en ’t Waal, dit is zo’n 22 kilometer voor een enkele reis. Zonder e-bike is dat op werkdagen net te ver, maar nu ging het prima! Voor mijn werk zou een e-bike dus ideaal zijn. De belangrijkste reden dat ik voorlopig toch op mijn toerfiets blijf rijden is dat ik mijn conditie op peil wil houden.”

Fietsen door Ghana
Niet alleen in Nederland gebruikt Marieke vaak de fiets, ook in het buitenland is het haar favoriete vervoersmiddel: “De grappigste fietservaringen beleefde ik in het buitenland. Overal waar ik kom probeer ik te fietsen. Ik heb een half jaar in het Noorden van Ghana gewoond, daar fietste ik twee uur per dag door de brandende hitte. De middag eindigde ik vaak met een vriendin bij ons vaste cafeetje. Zodra we daar aankwamen ploften we neer en konden we alleen nog maar roepen om een cola. Ik drink bijna nooit cola, maar na een zweterige fietstocht over rode, stoffige wegen kun je je niets beters wensen.”

Sieraden van oude fietsbanden
Dat Marieke een fietsliefhebber is mag duidelijk zijn, maar dat is niet alles wat ze doet! Ze maakt namelijk ook sieraden van oude fietsbanden onder het concept ‘MMaakt’. “Ik heb een passie voor het maken van sieraden en ik vind milieubewustzijn belangrijk. Met MMaakt heb ik dit samen kunnen brengen.” Ze vindt het leuk om te recyclen, en kapotte fietsbinnenbanden zijn een goed materiaal om mee te werken. Met haar ‘RE CYCLE’ sieraden wil ze mensen anders naar materiaalgebruik laten kijken. ”Ik wil laten zien dat spullen niet direct weggegooid hoeven worden, maar dat er iets moois van te maken is.” Dat ze ook nog eens van fietsen houdt, maakt het voor haar extra leuk om het concept uit te werken. Meer informatie over MMaakt kun je vinden via de Facebookpagina, het Instagramaccount of de website van Marieke.

Heb jij ook een leuke fietservaring? Deel hem dan op onze Facebookpagina, Instagramaccount of stuur hem naar ons toe via info@ikfiets.nl! We zijn benieuwd naar jullie verhalen!